5 asiaa luonnontuotteiden myynnin aloittamisesta

 

Luonnontuotteiden myynnin aloittaminen saattaa vaikuttaa helpolta.

Keräilet yrttejä luonnosta ja valmistat niistä tuotteita itsellesi, sukulaisillesi tai ystävillesi. Mielessäsi saattaa pyöriä ajatus viedä tuotteitasi myyntiin pieneen putiikkiin tai jopa oman yrityksen perustaminen. Luonnontuotteiden valmistukseen ja myyntiin liittyy kuitenkin paljon lainsäädännöllisiä seikkoja, joita et ehkä ole tiennyt ja osannut ottaa huomioon.

Sinun täytyy pitää tuotteidesi merkinnät ja markkinointi lainmukaisina, teettää tuotteillesi tarvittavat tutkimukset, löytää luotettavia raaka-aineiden myyjiä sekä kehittää resepteistäsi ainutlaatuisia ja erottuvia.

Kuten huomaat, helpolta vaikuttavasta asiasta saattaakin äkkiä tulla hankala.

 

Käyn kanssasi läpi viisi tärkeää asiaa, jotka sinun on hyvä ottaa huomioon ennen kuin siirryt valmistamaan ja myymään luonnontuotteita.

 

1 Lainsäädäntö

 

Elintarvike- ja kosmetiikkatuotteilla on hyvin tarkka lainsäädäntö.

Suomessa elintarvikkeita (kuten uutteet, siirapit, yrttiteet) valvoo Evira – Elintarviketurvallisuusvirasto. Kaikkien elintarvikkeita valmistavien yritysten täytyy noudattaa omavalvontaa. Omavalvonta perustuu hyvien tuotantotapojen noudattamiseen.

Kosmetiikkatuotteilla on omat valvontaa suorittavat viranomaiset ja lainsäädäntö poikkeaa suuresti elintarvikkeiden lainsäädännöstä. Kosmetiikaksi luetaan kaikki iholle laitettavat tuotteet, kuten yrttisalvat ja -voiteet, saippuat, shampoot ym. Jokaiselle kosmetiikkatuotteelle täytyy teettää turvallisuustutkimus.

Elintarvike- ja kosmetiikkatuotteiden tarkoitusta ja käyttöä sisältämät väittämät ovat myös tarkasti määriteltyjä. Väärien sanontojen ja väittämien käyttö tuotteidesi yhteydessä voi aiheuttaa ongelmia, joten on siis tärkeää tietää minkälaisia väittämiä saat käyttää.

 

2 Etiketit

 

Tuotteiden etikettejä ja pakkausmerkintöjä koskevat tiukat säädökset.

Evira määrittelee elintarvikkeiden pakolliset etiketti- ja pakkausmerkinnät. 

Sinun täytyy osata merkitä oikein ainesosat, ravintoarvot ja annostus omien tuotteidesi etiketeissä.

EU:n kosmetiikka-asetus määrittää kosmetiikkatuotteiden etiketti- ja pakkausmerkinnät.

Kosmetiikkatuotteiden ainesosat merkitään pakkauksiin INCI-nimien (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) mukaan ja ne täytyy merkitä etiketteihin oikeassa järjestyksessä. Säilyvyysajalle on määritelty tietynlaisia symboleita, joiden oikeanlainen merkintä täytyy osata laittaa pakkauksiin.

Sinun täytyy tietää mitä voit väittää tuotteesi tekevän ja miten se on luvallista merkitä pakkaukseen.

Etiketteihin ei kannata yrittää laittaa liikaa kirjoitusta, jotta ne pysyisivät selkeinä. Haluat tietenkin asiakkaidesi ymmärtävän mihin tuotetta käytetään mutta pitävän merkinnät lain mukaisina.

Etikettien tekeminen on haastavaa koska niihin liittyy monia lainsäädännöllisiä seikkoja. On siis ehdottoman tärkeää selvittää oikeat merkinnät, jotta tuotteesi on markkinoille mentäessä lainmukainen.

 

3 Reseptit

 

Käyttämäsi reseptit ovat tärkeässä roolissa.

On olemassa monia yrttejä, joita ei ole sallittua käyttää elintarvike- ja kosmetiikkatuotteissa.

Valitessasi reseptien raaka-aineita selvitä niiden saatavuus ja alkuperä huolella.

Kannattaa valita yrttejä, joita sinun on helppo saada, jotka ovat vastuullisesti tuotettuja ja mahdollisuuksien mukaan paikallisia.

 

Laadukkaat ja uniikit reseptit erottuvat joukosta ja  auttavat sinua pärjäämään kilpailussa muiden kosmetiikka-alan tuottajien kanssa.

 

4 Raaka-aineiden hankinta

 

Valitse raaka-aineiksi korkealaatuisia tuotteita.

Raaka-aineiden eettinen alkuperä kannattaa ottaa huomioon niitä valitessa sillä se on useille asiakkaille tärkeä seikka. Kaikkia raaka-aineita ei saa Suomesta mutta suosittelen suosimaan paikallisia raaka-aineita mahdollisuuksien mukaan.

Jos esimerkiksi käytät tuotteissa mehiläisvahaa niin saat sitä varmasti ostettua paikalliselta mehiläistarhaajalta.

Haluatko käyttää tuotteissa luomuraaka-aineita vai suositko villiyrttejä?

Pohdi ennen tuotteen valmistusta kokonaisuus valmiiksi ja etsi sitten sopivat ja oikeanlaiset raaka-aineet niihin.

5 Markkinointi

 

Tuotteiden markkinoinnissa on monia erilaisia tapoja.

Luonnontuotteiden markkinoinnissa täytyy muistaa kiinnittää huomiota väittämiin, koska ne ovat lain mukaan määriteltyjä. Jos tutkit markkinoilla olevia tuotteita niin huomaat yleisesti käytettyjä sanontoja kuten “hyvinvointisi tueksi”, “hierotaan hoidettavalle alueelle” tai “auttaa ruoansulatuksessa”.

Väittämät saavat olla ainoastaan ympäripyöreitä ja yleisiä. Virallinen turvallisuustutkija voi auttaa sinua määrittelemään lainmukaiset väittämät tuotteelle.

Luonnontuotteiden valmistus ja myynti saattaa vaikuttaa monimutkaiselta ja hankalalta mutta se on antoisaa ja ihanaa työtä. Jos sinulta löytyy intohimoa esimerkiksi yrttien parissa työskentelyyn niin niistä tehtyjen tuotteiden valmistus myyntiin on yksi upea askel lisää.

Pienyrittäjät, jotka valmistavat luonnontuotteita myyntiin, yleensä rakastavat työtään ja ovat useasti muuttaneet harrastuksensa liiketoiminnaksi.

 

 

Jos haluat ryhtyä yrittäjäksi, joka valmistaa ja myy luonnontuotteita, niin aloittaminen on paljon helpompaa jos tietää mistä etsiä tietoa.

Sysimaalta on tulossa kurssi tästä aiheesta. Löydät Sysimaan kurssit täältä.

 

 

ELINA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *